hoe

Op een uitgeprinte kaart van de wijk geven wijkgenoten aan welk stuk van de wijk ze zwerfvuilvrij willen houden. Met die kaart en raapmaterialen hebben de initiatiefnemers in het begin een aantal keren op een bijeenkomst, markt en winkelcentrum gestaan. Dit leverde veel rapers en genoeg naamsbekendheid op. Tegenwoordig weten geinteresseerden zelf het zwerfvuilproject te vinden. Alle rapers staan geregistreerd en via de mail worden ze op de hoogte gehouden van nieuws en raapdata.


De slogan is bedacht door de initiatiefnemers, een logo is daarbij ontworpen door een ontwerpburo (bekostigd door de gemeente). Materialen zoals een grijper, een ring, zakken, handschoenen en een hesje worden gefaciliteerd door de gemeente. Nieuwe zakken kunnen telkens opgehaald worden bij buurtcentrum 'de Uitwijk'.


Wijkbewoners hebben 2 mogelijkheden zich actief aan te sluiten bij het zwerfvuilproject. Enerzijds kan gekozen worden voor het rapen van een vast gebied op het moment dat het goed uitkomt. Anderzijds kan aangesloten worden bij één van de 4 gezamenlijke raapacties die jaarlijks worden georganiseerd. Natuurlijk kunnen ook beide mogelijkheden gekozen worden; én een eigen stuk én aansluiten bij de gezamenlijke raapochtenden ;-)

Tijdens een gezamenlijke raapactie, altijd op een zaterdag van 10 tot 12 uur, mogen we 'de Uitwijk' kostenloos als startpunt gebruiken. Albert Heijn de Brink sponsort daarbij elke keer iets lekkers bij de koffie en thee. En die koffie en thee wordt weer betaald door het wijkteam ;-)



De samenwerking met de gemeente loopt op rolletjes. Rapers kunnen het algemene telefoonnummer van de gemeente bellen (140575) als ze een volle zwerfvuil afvalzak hebben staan en hun adres doorgeven. Over het algemeen wordt nog dezelfde dag de afvalzak opgehaald. Op de gezamenlijke raapdagen is een medewerker van de gemeente vrijwillig beschikbaar. Op zijn vrije dag haalt hij, de middag na de raapactie, de volle zakken op bij 'de Uitwijk'. Ook staan er volle zakken langs de doorgaande weg door de wijk (die blijven daar staan omdat het te zwaar zou zijn ze helemaal naar het buurtcentrum terug te dragen) ook die zakken worden door hem opgehaald.

Voorafgaand aan een raapactie worden persberichten verstuurd naar kranten, school en gemeente. Aankondigingen van de raapactie worden opgehangen op goed zichtbare plaatsen in de wijk. Alle rapers worden op de hoogte gebracht per mail. Gemiddeld genomen komen er tussen de 15 en 20 wijkbewoners rapen. Deels zijn dat vaste gezichten maar ook elke keer sluiten nieuwe wijkbewoners zich aan. Regelmatig helpen er kinderen mee met rapen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten